Svi mediji
Opis proizvoda
Status Sušilice voća, povrća i začinskog bilja 30 L
Opis:
Naše bake su doma?e jabuke, kruške i šljive sušile na krušnoj pe?i, ali pošto pe?i više nisu uobi?ajen dio svakog doma i naše podneblje nam ne dopušta sušenje na zraku, moramo koristiti moderna pomagala. Najbolje se idealnim uvjetima za sušenje hrane približimo s elektri?nim sušilicama voća i povrća. Te omogu?uju precizno postavljanje temperature sušenja i prilago?avanje uvjeta po potrebi.
Sušenje je najstariji na?in pohranjivanja voća te je uz zamrzavanje i konzerviranje najbolji na?in pohranjivanja doma?eg uroda za zimnicu. Sušenjem odstranite vodu i tako onemogu?ite razvoj mikroorganizama, zbog kojih bi nastupilo gnjiljenje.
Zdravi doma?i zalogaj?i?i od dehidriranog voća
Iskoristite ljetno i jesensko obilje doma?eg voća i povrća te pripremite zdrave zalogaje za zimske dane. Kriške sušenih jabuka ?e u vama sigurno probuditi sje?anja na mlade dane. Posušite još i šljive, trešnje i marelice ili pripremite doma?u mješavinu za?ina od mrkve, poriluka, luka, celera, paprike, vlasca, ružmarina i bazilike. Jela, za?injena s doma?om vegetom bez konzervansa i poja?iva?a okusa, ?e biti još ukusnija i primjerena ?ak i za pojedince, koji su osjetljivi na sastojke kupljenih mješavina za?ina.
Sušenje gljiva
Strasni bera?i gljiva ste se vjerojatno ve? uvjerili da zamrzavanje gljiva u obi?nim vre?icama nije najbolji na?in pohranjivanja tih jesenskih dobrota. Gljive su kao spužve te brzo upiju arome i vlagu iz okolice. Najbolji na?in pohranjivanja gljiva je sušenje, koje još dodatno naglasi njihovu aromu. Zato su sušeni vrganji odli?ni za poboljšanje okusa razli?itih jela. Za rižoto, juhu od gljiva, umak od vrhnja i povrtnu juhu ?e biti dovoljne ve? 2-3 šnite posušenih vrganja ili pola žli?ice mljevenih sušenih gljiva.
Isto tako možete podignuti okus juha i umaka u zimskim danima kad koristite zamrznuto povr?e. Nekoliko kriški posušene mrkve ?e lijepo istaknuti okus juhe od mrkve ili miješanog povrća. Budite kreativni i posušite luk, ?ešnjak, ružmarin i još mnogošto; svoje najmilije ?ete ugodno iznenaditi s okusima koji ?e ih podsje?ati na ljetne dane.
Ideje za sušenje voća i povrća
Djeci pripremite dehidrirano vo?e koje je bogato vitaminima i vlaknima. Neka se zaslade bez grižnje savjesti, nadmudrite ih sa zdravim i raznobojnim doma?im ?ipsom od povrća umjesto kupovnoga. Posušite mrkvu, luk, celer, poriluk, papriku i vlasac te ih sameljite u ukusnu doma?u vegetu koja ne sadrži konzervansa i poja?iva?a okusa.
Statusov dehidrator hrane – svestrana upotreba
Aparat za sušenje je svestran te ga je mogu?e koristiti i za:
• pripremu jogurta
• poslastica za pse i ma?ke
• sušenje oraha te tako?er za
• dekoracije od citrusa i cvije?a
Za više ideja i savjeta za sušenje prou?ite priložene upute, a pripremili smo i besplatnu e-knjižicu koja sadrži recepte za pripremu razli?itih poslastica u dehidratoru. Knjižicu prenesite ovdje.
Zašto izabrati Statusovu sušilicu kapaciteta 30 litara?
Metalno ku?ište te osam pladnjeva za sušenje ve?ih i manjih namirnica jam?e optimalan proces sušenja sa što manje potrošene elektri?ne energije i bez opasnosti od požara kao kod plasti?nih aparata za sušenje. U?inkovitijem procesu sušenja pridonosi i bo?ni ventilator, koji omogu?uje horizontalno puhanje zraka te time ravnomjernije sušenje nego u okruglim sušilicama, gdje zrak puše od gora prema nadolje ili obrnuto.
Postavljanje temperature: od 50 do 80°C, vrijeme djelovanja: do 12 sati.
0,74 m2 ukupne površine osam pladnjeva (jedan pladanj: 370 mm x 250 mm) za sušenje je dovoljno da pripremite ve?e koli?ine sušenog voća ili odjednom posušite sve povr?e za doma?u vegetu. Preporu?amo da odjednom sušite namirnice, koje imaju sli?nu strukturu i postotak vlage, jer se proces sušenja znatno razlikuje kod povrća, voća i bilja.
Svakako zapamtite da je dehidracija hrane proces, kojeg treba pomno pratiti i po potrebi prilago?avati. Ako primijetite da se neki komadi posuše brže, onda ih odstranite i pohranite u nepropusnu ambalažu.
Kako najbolje pohraniti posušene namirnice?
Kriške sušenih jabuka i kruški, a još posebice posušene gljive brzo vežu vlagu iz okolice, zato ih je potrebno odmah kad se ohlade pohraniti u nepropusnu ambalažu. Najprimjerenije su vakuumske vre?ice i vakuumske posude koje se hermeti?ki zatvore te ujedno štite namirnice i od vanjskih šteto?ina.
Održavanje i ?iš?enje
Pred prvom upotrebom pokrenite praznu sušilicu za bar jedan sat na najvišoj temperaturi. Nakon svakog sušenja namirnica operite pladnjeve – ru?no ili u perilici su?a. Posušene ostatke ?ete najlakše odstraniti tako da pladnjeve namo?ite u toplu vodu i nakon nekoliko minuta izribate tvrdokorne mrlje.
Materijali
Ku?ište i pladnjevi su metalni, vrata su od kaljenog stakla.
Jamstvo: 2 godine