Prirodno liječenje mrkvom
• Čovjek koristi mrkvu približno četiri tisuće godina. Postojbina mrkve je Azija. Kao kultiviranu biljku, prvi put je spominje Hipokrat.
• Njezin korijen se koristio u prehrani. Liječnici stare Grčke su korijen i sjeme upotrebljavali za liječenje kašlja, tuberkuloze i drugih plućnih bolesti.
• Mrkva se prije svega cijeni zbog karotena. Narančastu boju korijena mrkve daju karoten i ksantofil. Pri tom, karoten čini 90% od cijele količine karotenoida, a ksantofil 10%. Karoten koji se nalazi u mrkvi se pretvara u vitamin A samo u kombinaciji s biljnim masnoćama u prehrani. Zbog toga, izvor kerotena koji se može pretvoriti u vitamin A je samo mrkva u salatama u koje je dodano ulje.
• Mrkvu znamo po njezinim ljekovitim svojstvima, a ponajviše po vitaminu A i njegovom utjecaju na zdravlje očiju.
• Želite li upoznati i druga ljekovita svojstva mrkve i naučiti praktične i efikasne recepte za vaše zdravlje?
Dimenzije: 11.5cm x 16.5cm
Vrsta uveza: meki
Broj stranica: 112