text.skipToContent text.skipToNavigation

Zdrave navike u novoj godini

featured image

Novu godinu smo ovoga puta proslavili slaveći završetak Stare. U olakšanju što je 2023. godina završila, smatramo logičnim kako će nam godina 2024. automatski biti bolja, a vjerujemo i da ste mnogo puta ovih dana čuli onu 'ne ponovila se' želju.

Mi ćemo se potruditi da uistinu budebolja tako što ćemo ju započeti novim, zdravim odlukama. Neka ovaj simbolični novi početak potakne promjenu kvalitete života - nabolje!

U protekloj godini naučili smo svoje vrijeme iskoristiti u prirodi na svježem zraku. Nastavimo tu dobru naviku i sada. Razmislite o upisivanju u planinarska društva, otvorite si vidike! A ukoliko još niste toliko entuzijastični, savjetujemo vožnju biciklom ili nordijsko hodanje. Nordijskim hodanjem aktivirate90% svojih mišića, a vožnja biciklom jedan je od najefikasnijih načina vježbanja koji postoje! 

Boravak na otvorenom poboljšava raspoloženje te smanjuje stres i ljutnju. Zvuči kao baš ono što nam treba nakon stresa prikupljenog u prošloj godini. Uostalom, potrošit ćete više energije budući kretanje i vježbanje na otvorenom stimulira više ljudskih osjetila no što je slučaj uzatvorenom prostoru. A da ne spominjemo dobrobiti upijanja vitamina D i zdraviju boju tena!

Vježbe istezanja, disanja te opuštanja tijela i uma traže koncentraciju. No, posvetite si vrijeme i budite strpljivi. što će vaše tijelo biti fleksibilnije, vi ćete biti zdraviji, mirniji te učinkovitiji. Vježbe na prostirci s raznim rekvizitima možete izvoditi zasebno uz gore navedeni opuštajući trening ili ih uključiti u planirani trening. Vježbe bučicama te trakom s raznim stupnjevima jačine (opterećenja) ojačati ćei istegnuti mišiće. 

Spomenute treninge na prostirci također možete izvoditiu prirodi. Vježbanje će postići potpuno novu dimenziju te ćete ga vrlo brzo zavoljeti!

No, koliko god priroda bila privlačna u ovo pandemijsko vrijeme kada smo prisiljeni ostati kod kuće - zimsko vrijeme nije svima asocijacija na vježbe vani. 

Trening u udobnosti svog doma nekada može biti idealna prilika za dati sve od sebe. 'Pleši kao da te nitko ne gleda' možemo za ovu prigodu preoblikovati kao 'vježbaj kao da te nitko ne gleda'. Opustite se i pratite jednu od brojnih kompilacija za trening koje su nam posebno dostupne od protekle godine. Razne bučice, girije, lopte, rolere možete pronaći i na Žutom kliku te tako upotpuniti svoju kućnu fitness opremu.