RECEPT TJEDNA: Popečci od batata

Iako batat zovemo slatkim krumpirom, bitno je naglasiti da ove dvije namirnice nemaju baš ništa zajedničko. Batat je potencijalno najstarije povrće znano čovjeku, a ukusan je izvor vitamina, kalcija i vlakana.
Sastojci:
- 1 veći OPG Balaško batat
- 5 žlica Dedin mlin kukuruznog brašna
- 1 OPG Balaško luk
- 1 jaje
- Sol, papar
Priprema:
Ogulite i naribajte batat na veće rezance.
Nasjeckajte cijeli luk. Pomiješate ga s jajetom, kukuruznim brašnom, rezancima batata, soli i paprom. Smjesu prilagodite sebi te slobodno dodajte one sastojke koje više volite. No, imajte na umu da je batat inačica krumpira te se duže mora peći no što bi to bio slučaj s npr. tikvicama. Ukoliko smjesa postane pre gusta, dodajte par žlica gazirane vode.
Na tavi zagrijte ulje pa pecite oko 3 minute sa svake strane.
p.s.!
Batat je izvrsno povrće za hladno vrijeme jer jača cijeli imunološki sustav! Sadrži fitosterole, karotene i karotenoide, folnu kiselinu, vitamine D i E te magnezij i željezo. Također, sadrži mnogo škroba i vrlo malo masti te je visokokvalitetna energetska namirnica. Preporučuje se sportašima i dijabetičarima te svima koji zbog zdravstvenih razloga moraju paziti na prehranu. Blagotvorno utječe na debelo crijevo, slezenu, gušteraču, želudac i bubrege, a može pomoći i kod problema s kožom. Smanjuje visok tlak te štiti srce i krvne žile.